Dlaczego warto jeść pieczarki

Większość z nas stosunkowo często wykorzystuje w kuchni pieczarki. Pieczarki mają bowiem wspaniały aromat i smak. Ale po pieczarki powinniśmy sięgać nie tylko dla ich walorów smakowych, ale także ze względu na składniki odżywcze, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Pieczarki są źródłem witamin z grupy B. W pieczarkach znajdziemy witaminę B1, B2 i B3. Pieczarki to także źródło niezbędnych pierwiastków śladowych oraz składników mineralnych. Jedząc pieczarki dostarczamy organizmowi miedzi, fosforu, selenu i żelaza. Pieczarki powinny jeść kobiety w ciąży, gdyż są one źródłem kwasu foliowego. Powinny po nie sięgać także osoby z anemią. Prawdopodobnie pieczarki przyczyniają się do obniżenia poziomu lipidów, zwiększają odporność i poprawiają system trawienny. Wraz z pieczarkami nasz organizm otrzymuje także łatwo przyswajalne białko. Pieczarki mogą być więc cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Ze względu na niewielką ilość kalorii mogą być jedzone przez osoby na diecie odchudzającej.

Witaj na mojej stronie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących sportu. Jestem trenerem osobistym i na co dzień pracuje z osobami które chcą zwiększyć swoją aktywność fizyczną dlatego znajdziesz tutaj wiele cennych rad i wskazówek. Zapraszam do czytania !